MIÓD AKACJOWY
jest od prawie bezbarwnego do jasnosłomkowego. Bardzo wolno krystalizuje i dlatego jest lubiany przez dzieci. Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
Działanie lecznicze:
- pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego
- zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego
- w chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń.
- łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony, wyczerpany organizm
- ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.
MIÓD FACELIOWY
jest jasnożółty, bardzo delikatny w smaku, lekko kwaskowaty,
aromatyczny. Po skrystalizowaniu miód uzyskuje jasnokremowy lub nawet biały odcień.
Właściwości lecznicze:
- doskonale wzmacnia organizm i wspomaga leczenie
- zapobiega przeziębieniom oraz stanom zapalnym górnych dróg oddechowych i zwalcza ich infekcje
- wspomagania leczenia chorób układu pokarmowego:
nieżycie żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym
- pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej
- podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym
MIÓD GRYCZANY
jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Przy dostępie światła w trakcie przechowywania miód staje się ciemnobrunatny, prawie czarny i dlatego uważany jest za najciemniejszy ze wszystkich miodów. Krystalizuje bardzo powoli, przyjmując postać gruboziarnistą, niejednolitą. Norma Polska dopuszcza na jego powierzchni warstwę płynną. Po skrystalizowaniu miód staje się nieco jaśniejszy. Ma bardzo intensywny i przyjemny zapach kwiatów gryki, smak charakterystyczny: ostry, słodki i lekko piekący. Pod względem smaku i aromatu jest tak specyficzny, że wyczuwany jest w miodach nawet z niewielką domieszką nektaru gryki.
Właściwości lecznicze:
- miód gryczany odznacza się poza tym wysoką aktywnością antybiotyczną
- leczenie chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym
- bogate źródło witaminy C
- duża zawartość magnezu
- pomocny w leczeniu nerwic
- lek ochraniający i odtruwający wątrobę
- wyjątkowo cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych
- korzystny wpływ miodu gryczanego przy osłabieniu wzroku, słuchu, a także przy kłopotach z pamięcią
MIÓD LIPOWY
wyróżnia się silnym aromatem przypominającym woń kwiatów lipy ale i wyraźnie słodkim, dosyć pikantnym lekko gorzkawym smakiem. Patoka ma barwę zielonkawożółtą do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu przybiera postać drobnoziarnistą, krupkowatą, zmieniając swoją barwę na biało żółtą do złocistożółtej.
Właściwości lecznicze:
- działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę
- pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych
- zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach
- odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną
MIÓD RZEPAKOWY
w stanie płynnym ma on zabarwienie z lekkim odcieniem zielonkawym. Krystalizuje bardzo szybko, w ciągu kilku dni po odwirowaniu. Skrystalizowany miód rzepakowy ma konsystencję drobnoziarnistą, mazistą i zabarwienie białokremowe. Zapach miodu przypomina woń kwiatów rzepaku.
Właściwości lecznicze:
- pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy
- polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy
- skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych
- przyspiesza gojenie ran